Kinderfysioherapie
& Kinderoefentherapie

Brink kindertherapie is een specialistisch centrum voor kinderen met motorische en houdingsproblemen. Wij bieden kinderfysiotherapie en kinderoefentherapie voor kinderen van 0 tot 18 jaar. 

Houdingsproblemen

“Ga eens recht zitten” is een veel gehoorde uitspraak van leerkrachten en ouders. Vooral in de pubertijd ontstaat er vaak een houdingsprobleem. Jongeren gaan een andere ‘houding’ aannemen. Letterlijk en figuurlijk. Helaas is dit niet altijd gezond en kan dit leiden tot lichamelijke klachten. Belangrijk is dat kinderen en jongeren op een goede manier leren bewegen.

Kinderen brengen vaak het grootste gedeelte van de dag zittend door. Zitten op school, zittend huiswerk maken en ook de ontspanning bestaat vaak uit zittende activiteiten zoals computeren, filmpjes kijken op de smartphone of televisie kijken. Weinig bewegen vergroot de kans op lichamelijke klachten.

Ieder kind ontwikkelt een eigen houdings- en bewegingspatroon. Niet elk bewegingspatroon is goed voor je lichaam. Kinderen en pubers kunnen tijdens hun groei een slechte houding of bewegingsgewoontes ontwikkelen.
Bekende houdingsafwijkingen die voorkomen bij kinderen en pubers zijn bijvoorbeeld een inactieve houding, een ronde rug, holle rug en een scheve rug. Aandacht hiervoor is erg belangrijk, zeker wanneer er sprake is van een aangeboren aandoening.

Scheve rug oftewel scoliose
Een scoliose is een zijdelingse verkromming van de wervelkolom. Er zijn verschillende
soorten scoliose. Zo wordt er een onderscheid gemaakt in structurele en niet-structurele scoliose. Bij schoolkinderen is de meest voorkomende vorm van een structurele scoliose de “idiopathische” scoliose wat inhoudt dat de oorzaak niet bekend is. Als de scoliose op jongere leeftijd ontstaat, bestaat de kans op verergering van de verkromming doordat het skelet nog niet is volgroeid. Op jonge leeftijd is de wervelkolom nog soepel en is correctie van de verkromming beter mogelijk dan op latere leeftijd.

Brink Kindertherapie is gespecialiseerd in het behandelen van scoliose doormiddel van Schroth en SEAS therapie. Meer informatie kunt u hier lezen.

Gebogen rug oftewel kyfose
Van nature hebben mensen een holling in de onderrug (lordose) en een bolling in de bovenrug (kyfose). Soms is deze holling of bolling groter dan normaal. Denk maar aan een jongere die onderuit gezakt in de klas zit tijdens een les die voor hem minder interessant is. Er spelen meerdere factoren een rol bij een goede houding zoals interesse, motivatie, gevoel, gedrag, imago en onzekerheid.

Hoe hoort het eigenlijk?
Voorheen sprak men van een goede of foute houding. Na veel onderzoek blijken er meerdere manieren te zijn om goed te bewegen. Afwisseling is het sleutelwoord. Onderuit gezakt zitten voor even kan geen kwaad. Maar als dit niet voldoende afgewisseld wordt dan is deze houding meer belastend voor het lichaam en kan dan wel voor klachten zorgen.

Behandeling van houdingsproblemen
Belangrijk is dat het kind op een leeftijdsadequate manier wordt geprikkeld om tot een optimaal beweegpatroon te komen. Dat kan op een speelse, spontane manier. Bewegen moet in de eerste plaats leuk en uitdagend zijn. Een therapeut maakt het kind spelenderwijs bewust van houding en beweging. Hoe is bijvoorbeeld de zithouding op school, voor de TV en achter de computer? Is er voldoende beweging? Hoe gaat het met het dragen van de vaak veel te zware schooltas? Allemaal aandachtspunten die tijdens de begeleiding aan de orde komen. Het veranderen van een houding kost natuurlijk wel tijd en moeite.

De Schroth methode is een therapie voor mensen met een scoliose. De patiënt leert te bewegen tegen de curve in. 

Wat praktische tips die zorgen voor een betere houding.