Schroth therapie

Met Schroth therapie leert de patiënt te bewegen op een wijze die de scoliose afremt. 

Meer informatie:

www.schroththerapie.nl

Scoliose, Schroth en SEAS therapie

Brink Kindertherapie is gespecialiseerd in het behandelen van scoliose middels Schroth en SEAS therapie. De Schroth en SEAS therapie worden gegeven door Milou Mulders en Monique Luijten. Als oefentherapeute Cesar hebben zij zich beide in Duitsland gespecialiseerd tot Schroth therapeute en veel ervaring opgebouwd met het behandelen van scolioses. Daarnaast is Brink Scoliose & Schroth therapie een officieel ‘Schroth Best Practice Center’. De Schroth en SEAS methode zijn een zeer mooie aanvulling in de behandeling voor onze scoliose patiënten. Onze ervaring is dat met deze behandeling opvallend goede correcties mogelijk zijn.

De Schroth therapie
Scoliose is een zijdelingse verkromming van de rug, die een driedimensionale vervorming tot gevolg heeft. De Schroth therapie is een behandelmethode specifiek voor scoliose patiënten. Deze behandelmethode wordt in Duitsland al jaren met veel succes toegepast bij jongeren én ouderen met scoliose. In Nederland is deze behandelmethode nog vrij onbekend maar doet snel zijn intrede vanwege de positief behaalde resultaten. De behandeling is doelgericht, specifiek en eenvoudig toe te passen in het dagelijks leven. De therapie en houdingsadviezen worden individueel aangepast aan de persoonlijke situatie, zoals leeftijd, prognose, conditie, brace of operatie. 

SEAS therapie
De SEAS methode is ontwikkeld in Italië. SEAS staat voor Scientific Exercises Approach for Scoliosis. Deze methode richt zich op actieve zelfcorrectie van de scoliose in oefeningen en dagelijkse houdingen. Erg praktisch en goed toe te passen in thuissituaties. De SEAS methode kenmerkt zich door continue ontwikkeling gebaseerd op voortschrijdend wetenschappelijk inzichten.

Het doel
De scoliose specifieke oefentherapie heeft tot doel de scoliose te verminderen, stabiel te houden, of af te remmen in toename. Daarnaast behoren tot de doelen houdingsverbetering (cosmetisch aspect) en/of pijnvermindering. Deze doelen worden nagestreefd middels unieke, zeer gerichte oefeningen en houdingscorrecties.

Voor wie
De therapie is een geschikte behandelmethode voor kinderen, tieners en volwassenen met een scoliose, al dan niet in combinatie met een brace of operatie. Ook bij mensen met een asymmetrische houding of pijnklachten kan deze methode verlichting geven.
Schroth therapie is ook toepasbaar voor bijvoorbeeld M. Scheuermann, waarbij er sprake is van een ronde, gebogen rug (kyfose).

De behandeling
Na een intakegesprek, een lichamelijk onderzoek en gegevens van de arts wordt er een patiënt-specifiek behandelprogramma opgesteld. Als eerste is het belangrijk dat de patiënt zelf inzicht krijgt in het verloop van de scoliose. Zo heeft iemand met een scoliose altijd een voorkeur voor het bewegen “met de bocht mee”, waardoor ongemerkt en onbedoeld de verkromming in de rug erger wordt. Wanneer de patiënt zich hiervan bewust is kan dit veranderd worden. Er wordt dan ook gestart met houdingscorrecties die goed toepasbaar zijn in het dagelijkse leven. Zo leert de patiënt te staan, zitten en lopen op een wijze die de scoliose afremt.

Daarnaast komen er specifieke oefeningen aan bod waarmee tegen de bocht van de wervelkolom in geoefend wordt. Deze oefeningen worden gecombineerd met ademhalingstechnieken. De Schroth therapeut kan verdere ondersteuning bieden met specifieke handvattingen en mobilisatie technieken. Het patiënt-specifieke behandelprogramma kan thuis gemakkelijk worden herhaald.

De ernst van de scoliose en de groeiverwachting bepalen de intensiteit en duur van de behandeling. Deze behandelmethode kan gecombineerd worden met een brace-behandeling. In ernstige gevallen kan besloten worden door de artsen tot een fixerende operatie. In alle gevallen kan de therapeut begeleiden, adviseren, informeren en ondersteunen bij het leren omgaan met de scoliose.

Vergoeding van de behandeling
De patiënt komt in aanmerking voor een chronische indicatie als er sprake is van een ‘progressieve scoliose’. De therapie kan dan vergoed worden uit de basisverzekering met een verwijzing van de arts. Indien er geen recht is op een chronische indicatie, kan de therapie vergoed worden vanuit de aanvullende verzekering. Kinderen onder de achttien jaar krijgen altijd achttien behandelingen vergoed vanuit de basisverzekering. Het is altijd aan te raden om van te voren navraag te doen bij uw verzekering.

Meer informatie
Mocht je vragen hebben over de Schroth methode of over scoliose dan kunt u ons bereiken via de contactpagina of www.schroththerapie.nl